zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

СЗО предлага забрана за назначаване на работа на пушачи



СЗО предлага забрана за назначаване на работа на пушачи

Пушенето е основна причина за смъртта на около 5,4 милиона души годишно.

Увеличава се броят и на жертвите на пасивното пушене, предупреждават експерти.

6 юни 2007, здраве.bg

Световната здравна организация публикува във вторник нови препоръки за борба с тютюнопушенето. Експертите предлагат да се въведе забрана на пушенето на работните места и в обществените здания във всички страни-членки на организацията независимо от нивото на тяхното икономическо развитие.
“Научните данни еднозначно свидетелстват за това, че безопасно ниво на пасивното пушене не съществува”, заяви Маргарет Ган – представител на СЗО на специална пресконференция.
Според данните, изнесени от организацията, пушенето е основна причина за смъртта на около 5,4 милиона души всяка година.
В развиващите се страни (50% от случаите на смърт са именно там) броят на пушачите продължава да се увеличава. Ако тази тенденция се запази, то към 2030 г. в тази страни горният процент ще достигне 80%.
Както се отбелязва още в доклада, броят на жертвите и на пасивното пушене в света продължава да нараства. Пасивното пушене отнася живота на 200 000 души всяка година. Пасивни пушачи са и около 700 милиона деца по целия свят, главно заради родителите, които пушат у дома.
Ръководителят на кампанията Амандо Перуга дава положителен пример с Ирландия и Уругвай. Правителства на тези страни приеха редица закони, ограничаващи пушенето в работните помещения. Според данните от СЗО, тези мерки са били посрещнати с одобрение както от страна на въздържателите, така и от страна на самите пушачи.
През 2005 г. организацията заяви, че прекратява приемането на работа на пушачи и поиска от пушачите вече работещи в нея да се разделят с този вреден навик.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    нормативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.