zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Малкото калории в храните укрепват здраветоМалкото калории в храните укрепват здравето

Плодовете и зеленчуците съдържат малко калории, но създават чувство за ситост

По-добре яжте повече, но нискокалорична храна, съветват специалисти.

dieti.info
още в dieti.info


Повечето диети посочват хранителните продукти, които трябва да се изключат от употреба. Но по-ефективна е тази диета, която обръща внимание на необходимостта от включване на ниско калорични хранителни продукти като например плодове и зеленчуци.

Този режим на хранене наистина може да способства за здравословното намаляване на теглото, заявяват учените от Университета на щата Пенсилвания (Pennsylvania State University).

Според тях, пълните хора, които спазват диети, включващи ниско калорични продукти, намаляват своето тегло повече в сравнение с тези, чиято диета се базира на намаляване на общото количество калории”, съобщава Journal of Science of Food and Agriculture.

Авторите на изследването обясняват това с факта, че плодовете и зеленчуците имат ниска “плътност на енергия”. Те съдържат по-малко калории, повече вода и съответно повече тежат. Тези продукти не добавят много калории, но предизвикват чувството за ситост.

В проведеното изследването са участвали 658 мъже и жени. Една част от тях са спазвали т.нар. DASH диета (всеки ден са получавали 9-12 порции плодове и зеленчуци и 2-3 порции млечни продукти с намалена масленост), а останалите са намалили употребата на калориите без акцент върху някоя определена храна.

Резултатите от изследването показват, че участниците в първата група са отслабнали средно с 5,3 кг за 6 месеца, а от втората – с около 2 кг.

Изследователите отбелязват, че спазването на диети, съсредоточени върху ниско калорични продукти, е психологически много по-лесно, отколкото спазването на режим на хранене, ориентиран към намаляване на общия брой калории.

Едновременно с това тези диети са по-полезни за организма, тъй като увеличават количеството на хранителни влакна, витамини и минерали, смятат авторите на изследването, според които че дори намаляването на теглото да е главната цел на диетата не по-малко важно е и самото качество на хранене...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.