zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Магнитите укрепват мозъка



Магнитите укрепват мозъка

Под тяхното въздействие се “раждат” нови неврони, показват опити.

30 май 2007, здраве.bg

Въздействието на магнитните полета води до растеж на нови неврони в областите на главния мозък, отговарящи за паметта и обучението.
Това откритие е дело на Фортунато Баталя (Fortunato Battaglia) от университета на Ню Йорк, съобщава статия, публикувана в новия брой на Journal of Neuroscience.
Т.нар. транскраниална (през черепа) магнитна стимулация на мозъка (ТМСМ) отдавна се използва в медицинската практика при лечението на някои болести (депресия, шизофрения), а също така за възстановителна терапия след инсулт.
Баталя е подложил на въздействието на ТМСМ лабораторни мишки в продължение на 5 дни и е отрил, че количеството на стволовите клетки в хипокампа на техния мозък се е увеличило.
“Изследването показва, че процедурите водят до активизиране на глутаматните рецептори на нервните клетки и те започват да работят по-дълго”, твърди изследователят. Тези клетки постоянно се делят в продължение на целия живот на организма и играят важна роля в работата на центровете на паметта и настроението както при животните, така и при човека.
Ако влиянието на магнитните полета върху главния мозък на хората се потвърди, пред лекарите ще се открият нови перспективи за лечение на различни болести (например болестта на Алцхаймер, която се съпровожда с масова гибел на неврони в хипокампа и други отдели на мозъка) и за коригиране на възрастовите изменения на паметта.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.