zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Белезите по кожатаБелезите по кожата

От безобидни до потенциални места за поява на меланома.

здраве.bg

Белезите по кожата са различни - някои от тях са безвредни, а други - не толкова.
Бенките, както и петната по рождение, които имат общо наименование невуси, възникват по кожата там, където има натрупване на клетки, произвеждащи меланин - тъмен пигмент.

Къде ще се появят бенките, какъв ще бъде техния цвят и размер определят гените. Бенките не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед, защото поне на теория всяка от тях може да се “прероди” в меланома.

Пигментните петна могат да бъдат с различна форма и големина. Те възникват по-често при жените като резултат от облъчване или слънчеви изгаряния. Съществуват и други причини за тяхната поява: бременност, прилагане на кремове, които не са подходящи за кожата. Пигментните петна се срещат по-често при хората с мургава кожа и черна коса.

Луничките също са пигментни петна, но с жълто-кафяв цвят. Причината за тяхното възникване е меланинът. Най-често луничките се срещат при белите хора със светла коса. Повечето от тях се появяват на 3-4 годишна възраст, развиват се най-често по кожата на лицето и са особено забележими в слънчево време. На около 40-годишна възраст част от тях започват да изчезват. Те не вредят на здравето и премахването им е оправдано само с козметична цел.

Белите петна (витилиго) са противоположност на бенките и възникват върху тези участъци от кожата, където няма меланин. Все още не е открита закономерност в тяхната поява и разположение. Те се смятат за козметичен дефект, но проведени наскоро експерименти показват, че кръвната плазма на хората, страдащи от витилиго, вкарана в опитни животни, води до прогресираща загуба на пигментацията на кожата. От тези петна можете да се избавите по медицински път или да ги скриете с помощта на козметиката.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.