zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всеки втори българин е с наднормено теглоБезплатни консултации осигурява европейски проект.

26 април 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Близо 57 на сто от българите страдат от наднормено тегло, а 33 на сто - от затлъстяване. Със затлъстяване са и 10 на сто от българските деца. Около 25 на сто от европейците са със затлъстяване, каза пред журналисти д-р Светлозара Илиева от Асоциацията за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, цитирана от БТА.
В рамките на изложението "Алея на здравето", което ще бъде от 26 до 29 април в НДК, ще се извършват безплатни консултации със специалисти и измерване на параметри, засягащи наднорменото тегло - индекс на телесна маса, мастна телесна маса, активна телесна маса и др., каза още тя. Общоевропейският проект "DIOGenes" е мащабна програма за идентифициране, изучаване и прилагане в хранителната промишленост на различни диетични режими, които ще подпомогнат борбата с пандемията на нашето време - затлъстяването, посочи д-р Илиева.
Петгодишният проект е подкрепен от Европейския съюз с 14,5 млн. евро. В проекта в България участват 106 семейства, в които единият родител и едното дете страдат от затлъстяване. Търсим връзка в генетичното предразположение към затлъстяването, като изследваме генетичен материал, взет от участниците в проекта, добави д-р Илиева. През първите осем месеца от началото на проекта участниците консумират нискокалорична храна, като очакването е теглото им да се намали с до осем процента. През следващите шест месеца те ползват препоръчителна диета, а през останалите шест - участниците се хранят на свободен режим, поясни тя.
Здравните разходи, свързани с преодоляването на проблема със свръхтеглото в Европейският съюз са 70-130 млрд. евро. Проектът "DIOGenes" е включен в Шестата рамкова програма на Европейската комисия. В него участват специалисти в нутрициологията и обезитологията от Дания, Холандия, Германия, Испания, Англия, Гърция, Чехия и България. Институционален координатор на проекта за България е болница "Цар Борис Трети".
Изпълнението на проекта ще продължи до края на 2009 г. Неговата цел е чрез научните центрове...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    любопитно    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.