zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Напрежението – честата... втора причина за главоболие



Не посягайте първо към обезболяващите, а се вгледайте в навиците си.

24 април 2007, здраве.bg

Главоболието най-често се свързва с две причини с мигрената и напрежението. Първата причина можа да е показател за сериозно заболяване и трябва добре да се изследва. Нека се опитаме да разясним втората.
Болката в главата, предизвикана от напрежение, е характерна като усещане - тя е двустранна, тъпа, монотонна, главата като че ли е поставена в “менгеме”. Главоболието може да бъде съпроводено със загуба на апетита и леко гадене.
Специалистите съветват да не бързаме с лекарствата, а на първо място да опитаме да “свалим напрежението” - да се отпуснем с помощта на топла вана, горещ душ, самомасаж на мускулите на челото и тилната част на главата, слепоочията, разходка на чист въздух. Може също преди сън да се изпие чаша билков чай или топло мляко с мед. Всичко това способства за психическата релаксация и като следствие отпуска мускулите.
Ако това не помогне, трябва да се приеме аналгетик. Добре е обаче да се налага това да става по-често от 1-2 пъти седмично. При ежедневно приемане на аналгетици може да се развие зависимост от лекарството – тогава и болките ще станат по-чести.
При постоянни болки е по-ефективна психотерапията, а след това приемането на антидепресанти и успокоителни средства.
В последно време се прилагат и специални инжекции в областта на напрегнатите мускули в резултат на които болката бързо изчезва.

Какви са причините за болката от напрежение?
Пусковият механизъм на този тип болка са стресът и преумората. Въпреки че тяхната роля не е маловажна, тя обаче не е главната – боли не мозъкът, в който няма болезнени рецептори, а мускулите.
Мускулатурата на шията и раменната област може да провокира главоболие. Просто хората най-често са изцяло съсредоточени върху психоемоционалните си преживявания.
Елементарният контрол на мускулатурата на лицето, главата, шията и раменете помага да се избегне главоболието. Необходимо е да се научим да отпускаме тези мускули. А още по-важно е да се научим да избягваме позите и движенията, които водят до ненужно...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.