zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има професии, които не са благоприятни за сърдечната дейностВнимавайте с обездвижването и напрежението.

24 април 2007, здраве.bg

Според специалистите най-неблагоприятни за сърцето от гледна точка на кардиологията са тези професии, в които се съчетават няколко рискови фактора:
а) малка или никаква физическа активност,
б) необходимост от взимане на решения под напрежение, т.е. в условията на недостиг от време (или други сложни условия) и
в) повишена отговорност за взетите решения.
Към тях се отнасят например операторите и диспечерите на авиационните и железопътни линии, машинистите, шофьорите, летците, администраторите, както и мениджърите.
За хората с тези професии или работещи при подобни условия е особено важно приемането на храна, богата на белтъчини, на витамин С, В1, В6, като пушенето е желателно да се избягва.
Практикуващите такива професии не трябва да прекарват свободното си време пред компютъра, телевизора или вестниците, защото това допълнително натоварва именно “слабите места”. Много по-добре е, когато не работят, те да се разтоварват, като послушат музика, “майсторят” нещо с ръцете или просто да си поприказват - в психологията това се нарича афилиативно общуване и има дълбоко психологически смисъл в тези ситуации.
Тези хора трябва да прекарват не по-малко от 1-1.5 часа дневно на чист въздух или да се занимават с тенис, колоездене или волейбол.
Крайно важно е и достатъчното количество сън, но не се препоръчва използването на сънотворни препарати или транквиланти с изключение на сранително безобидните (като валериана). Добър сънотворен ефект има и приемането на 1-2 ч.л. мед преди сън.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    любопитно    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.