zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разкриха ли най-сетне тайната рецепта на Кока-кола!?Карминова киселина (Е-120) е секретната съставка на Джон Пембъртън, съобщиха от Турция.

20 април 2007, здраве.bg

Пълната рецепта на Кока-кола, която световноизвестната компания пази в тайна още от създаването си през 1886 г., е разкрита, съобщи ръководителят на действащия в Турция Съвет за мир на Фонда “Св. Николай” Муамер Карабулут.
През септември миналата година, той е дал на съд компанията производител и е изискал разкриването на рецептата на тази най-известна разхладителна напитка.
“На нас ни стана известна най-пазената от целия свят тайна. Формулата на кока-кола разбрахме при изучаване на материалите, които на процеса по делото на потребителите от Анталия, представиха адвокатите на компанията”, казва Карабулут, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Тайната рецепта на аптекаря от Атланта Джон Пембъртън включва захар (%10.58 W / V), фосфорна киселина (0.544 G / L), кофеин (150 MG / L ), карамел (%0.11),п въглероден двуокис (7.5 G / I) и екстракт от кока-кола (%0.015 W / V).
Според резултатите от проведено изследване екстрактът е натурален оцветител - “кармин” (яркочервена боя) или хранителната добавка, наричана на турски “кърмъз”, която се получава от щитоносната въшка (Coccus cacti). В хранителната промишленост той е известен като карминова киселина с международен индекс Е-120.
Процесът срещу Кока-кола се състоя, тъй като местното законодателство изисква от производителите на хранителни продукти да информират изцяло потребителите за съдържащите се в тях вещества.
В информацията не се цитира становище по случая на компанията-производител.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.