zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да открием позитивното в... болестта



Да открием позитивното в... болестта

Чашата може да е както наполовина празна, така и наполовина пълна.

здраве.bg

... Например счупеният крак – крайно неприятно е - не можеш да ходиш на работа да се срещаш с никого, но затова пък може по цял ден да си лежиш и почиваш, да гледат телевизия или да ровиш за удоволствие в компютъра.

При конфликтното възприемане на болестта отношението към нея зависи от уменията да се разреши конфликта, т.е. от разбирането дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна. Хранително натравяне? Няма нищо фатално - ще свалите няколко килограма. Апeндисит? Ще го отрежат и проблемът ще се разреши веднъж завинаги.

Позитивен смисъл на болестта

Една китайска пословица гласи:”Няма болести – кратък живот, има болест – дълъг живот”.
Смисълът се крие в следното: ако човек е намерил в себе си сили да се справи с болестта и да разбере пределите на своите възможности, то той е способен да управлява живота си много по-добре, отколкото тези, които не знаят, а и не искат да научат границите на своите възможности. Смята се, че болестта придобива позитивен смисъл, когато помага на човека да постигне някаква цел.

Парадоксалното е, че целите могат да бъдат и малки и големи. Например за човека, “обичащ демонстрациите”, е дори удачно да се разболее – той ще получи съжаление, съчувствие и грижи от страна на околните. За някои хора диагностицирането на психично заболяване премахва отговорността за тяхното неумение да се адаптират към околните и да създадат връзки с тях.

И все пак, как да преживеем болестта

• Престанете да смятате, че тя е нещо незаслужено и несправедливо. Престанете да се питате “Защо това се случи на мен?” Точно сега не е време за анализи и класификации.

• Примирете се с болестта. Кажете си: така ще бъде този ден. Възприемайте я като природно явление - вие не страдате, когато вали дъжд или навън е мрачно и студено.

• Помислете как да промените живота си след оздравяването. Болестта често е сигнал, че трябва да се промени начина на живот, вредните навици, режима на хранене. Направете план на всичко, което сте отлагали...

 
 
Още по темите:
любопитно    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.