zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витилиго – едно от най-загадъчните и сложни заболявания



Витилиго – едно от най-загадъчните и сложни заболявания

Белите петна по кожата са упорити, но все пак неса нелечими.

здраве.bg

Ако лицето и тялото ви се покрият с бели петна, вие страдате от витилиго – едно от най-малко изучените и загадъчни заболявания, за което специалистите все още не знаят достатъчно.

Петната се образуват на това място, където е изчезнал кожният пигмент меланин. Дълго време се е смятало, че витилигото е напълно неизлечимо.
Една от причините са появата на това заболяване е стресът или силното нервно напрежение. Голямо значение могат да имат също прекараните инфекциозни заболявания, хроничните болести на вътрешните органи, интоксикацията и дори физическата травма.

Първоначално върху кожата се появяват розови или млечно-бели петна. Постепенно те се увеличават, като оформят по-ясно своите граници и се превръщат в кръгли или овални очертания. Огнищата могат да бъдат с различна форма, единични или няколко, преди всичко на открити места - по шията, лицето, горните и долните крайници.

Заболеваемостта от витилиго нараства с всяко година. За съжаление все по-често то се среща при децата, тъй като болестта се предава по наследство.

В редица страни се използва т.нар. “локална лазерна фототерапия” с лампа UVB-UVA, която е източник на ултравиолетово излъчване, действащо само върху поразената кожа. При това третиране здравите участъци остават незасегнати.

Кожата е на практика огледало на състоянието на вътрешните органи и затова за нея голямо значение има диетата, балансът на микроелементи в организма.

Лечението на кожата способства за здравето на целия организъм, а здравият организъм сам лекува кожата.

За пълно лечение на болестта може да се говори само ако засегнатите от заболяването участъци са малки - до 30%. Жените се лекуват по-упорито и по-методично, а мъжете често пренебрегват препоръките на лекарите и болестта прогресира.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.