zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Случаите на туберкулоза у нас застрашително нарастват



14 март 2007, дневник.bg
четете още новини в дневник.bg


За последните шест години болните от туберкулоза са се увеличили три пъти, като заболяването придобива застрашителни размери. Всяка година в България се регистрират около 4 хил. нови случая, съобщи в понеделник проф. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН.
Според него в света вече има пандемично разпространение на болестта, като е доказано, че тя не засяга само най-бедните слоеве на обществото. Резистентният туберкулозен щам "Бейджин" все още не е регистриран в България, допълни проф. Гълъбов. Щамът е силно разпространен в Южна Америка, Африка, Азия и Китай. Лечението на туберкулозата, причинена от щама "Бейджин", е изключително трудно, защото стандартните лекарства не му влияят.
Институтът по микробиология и здравното министерство следят всеки случай в болниците и диспансерите, за да се проследи процесът на разпространение на болестта. При откриване на пациент, който се лекува трудно, се правят допълнителни изследвания за наличие на резистентния щам, обясни Гълъбов.
Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което може да се развие във всички органи. Най-често се среща в белите дробове. Причинява се от бактерия, която е навсякъде в околната среда. Източник на заразата е болен от туберкулоза, особено когато кашля и киха. Най-застрашени са хората, които контактуват с болни. Не всеки контактен обаче се разболява. Рискова група са хората с потисната имунна система. Предразполагащи фактори са нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, пушенето и всичко, което намалява защитните сили на организма.
Заразяване може да стане и при консумиране на прясно мляко от болно животно. Затова лекарите препоръчват млякото да се вари поне 5 минути, дори и когато е пастьоризирано. Ваксинацията срещу туберкулозата влиза в задължителния имунизационен календар и всички деца би трябвало да получат защита. Много често обаче родителите не са достатъчно отговорни и по този начин опасността остава. България е производител на една от най-добрите...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.