zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хормоните - определящи за женската красота



Хормоните - определящи за женската красота

Привлекателността зависи от фертилността, твърдят учени.

здраве.bg

За женската красота отговарят хормоните. Това е становището на учени от британския университет “Сент Андрю” след продължило два месеца наблюдение, в което са били включени жени на възраст от 18 до 25 години. Никоя от участничките не е приемала контрацептиви и не е използвала козметика. Учените са определяли нивото на хормони и са отбелязвали деня на менструацията на всяка от тях.

Специалистите са направили снимки в момента с най-високо концентрация на естроген в организма. Както се и очаквало, най-високото ниво на естроген съвпада с овулацията. Правените всекидневно снимки на жените са били показвани на независими експерти (мъже и жени също на възраст от 18 до 25 години), които са оценявали привлекателността и женствеността на участничките.

Експертите са оценили и две други изображения. Първото се е състояло от обща снимка на 10 жени с най-ниско “пиково” ниво на естроген, а второто – снимка на други 10 с най-високо ниво на хормона.

Резултатите показват, че съществува взаимна връзка между нивото на естроген и степента на привлекателност при всяка жена, твърдят учените, цитирани от BBC. Това според тях е доказателство, че привлекателността зависи от фертилността.

Количеството естроген, който се произвежда през пубертета обикновено за период от 7 години, зависи от наследствените фактори. Хормонът влияе на растежа на костите, а също така на външния вид на кожата.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.