zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Науката все по-често изследва проблемите със съня



Те се превръщат във важен въпрос дори за държавните институции, сочи статия.

здраве.bg

... да избягваме приемането на картофи, бобови култури, царевица, банани, хляб, газирани напитки и сладки неща. Медът, млякото и овесът способстват за бързото заспиване”.

Китайските специалисти съветват също да се обзаведем с качествено легло и спално бельо: “Непосредствено преди сън трябва да отпуснем не само тялото, но и разума. Това може да се постигне със слушане на спокойна музика, четене или гледане на нещо развлекателно”.

Ако не ни се спи, а се налага, специалистите ни съветват да се поразходим или потичаме на чист въздух. Топлата вана и масажът на стъпалата също помагат, се посочва още в статията.

На проблемът с нарушенията на съня все по-често започват да обръщат внимание и държавните институции. Във Франция например, където повече от 6 милиона души страдат от безсъние (от тях 2 милиона в особена тежка форма) властите вече започнаха кампания за здрав сън на гражданите. Министерството на здравеопазването на страната е отделило 7 милиона евро за проект, свързан с възстановяването на съня.

Министърът на здравеопазването Ксавие Бертран смята, че трябва да се проведе сериозно изследване за въвеждането на следобедна почивка, ако тя ще способства за повишаване на производителността на труда и доброто здравословно състояние на хората.

Именно с недоспиването се свързват голям брой от катастрофите, травмите на работните места и намаляването на производителността.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.