zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Науката все по-често изследва проблемите със съня



Те се превръщат във важен въпрос дори за държавните институции, сочи статия.

здраве.bg

Когато човек е в кризисна ситуация, най-ефективният начин за излизане от нея той може да намери... на сън. Тогава мозъкът има достатъчно време да обработи получената информация и да намери решение на съответния въпрос. Това е изводът на учени от Медицинското училище към университета “Харвард”, които също посочват как е правилно да се подготвяме за сън.

Както съобщава британското научно списание New Scientist, специалистите са установили, че по време на кризисно развитие на събитията мозъкът на човека в съня прави анализ на ситуацията и намира най-ефективния път за излизане от нея.

По време на сън се извършва цялостен анализ на съдържащата се в човека информация, която се отнася към ситуации, заплашващи го с опасност в бъдещето. В този аналитичен процес са задействани всички области на главния мозък, включително подсъзнанието и дори интуицията, отбелязват изследователите.

Статията цитира и австралийски учени, доказали, че за по-бързото заспиване може да помогне вечерното хранене, когато то се състои най-вече от бързо усвояващи се продукти с висок гликемичен индекс.

“За да заспим лесно трябва да спазваме няколко прости правила например да не се употребява късно вечер алкохол и други напитки, съдържащи кофеин. Ако ви е трудно да заспите, посъветвайте се със своя лекуващ лекар дали да приемате през нощта храна с висок гликемичен индекс. Този подход може да бъде полезен за тези, които не могат да заспят след нощна работа или след смяна на часовите пояси”, обясняват австралийските специалисти.

Китайски лекари пък твърдят, че ако човек вечеря с мазна или трудно смилаема храна или просто се храни непосредствено преди лягане, продължаващата работа на неговия храносмилателен тракт пречи на здравия сън.

Затова те препоръчват вечерята да се състои от леки продукти: зеленчуци, риба, пиле, пуйка или ориз, които не са калорични, а освен това действат благоприятно на нервната система: “Вечер трябва...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.