zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Българинът употребява не малко антибиотици в домашни условия



Спират го само високите цени, смятат микробиолози.

22 януари 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Противно на общоприетото мнение българите са на средноевропейско ниво в употребата на антибиотици. Причината за това обаче е главно във високата им цена, съобщи доц. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и председател на Българската асоциация по микробиология (БАМ). Организацията е направила анализи в 140 лаборатории в цялата страна.

Държавите, консумирали най-много антибиотици средно на човек за миналата година, са Гърция и Франция. България е на 13-о място в Европейския съюз. Кантарджиев съобщи, че около 40% от пациентите не спазват лекарските предписания. Той обясни, че приемането на антибиотици, без да има нужда, води до други заболявания и резистентност на причинителите на заразата.

Според данните на БАМ резистентността на най-честия причинител на пневмонията към пеницилиновите антибиотици при амбулаторно лечение е 22%. Между 15 и 30% е устойчивостта на същите бактерии към гентамицина. В страните от ЕС тези стойности са между 5 и 50 на сто.

Комбинацията на антибиотици с други лекарства също е опасна. За да имат ефект антибиотиците, трябва да се спазват строго лекарските предписания за дозата, интервала на приемането и продължителността на лечението, препоръча доцентът. Той добави, че тези лекарства не трябва да се пазят за следващо заболяване или недоизпитите да се дават на други болни.

Микробиолозите предупредиха, че най-голямата грешка при самолечението е да се пият антибиотици при вирусни инфекции, тъй като те само увреждат организма и не могат да се преборят с вирусите. Европейско проучване показва, че младите пациенти са по-малко склонни да спазват лекарските предписания и предпочитат самолечението. По-дисциплинирани са пенсионерите.Цените на лекарствата в България са много по-високи в сравнение със съседните държави, коментира доц. Кантарджиев и добави, че това ограничава безразборната употреба на антибиотици.

още за ползата и вредата от антибиотиците
...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    лекарства    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.