zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съвременното общество се дели по признака на теглото



Съвременното общество се дели по признака на теглото

Излишните килограми са основна причина за дискриминация днес, сочи анкета.

dieti.info
четете още в dieti.info


Забравете за старото класово разделение и значението на парите, когато става дума за принадлежност към някоя социална група – в днешно време е от значение най-вече едно – колко си слаб или дебел. Това показват данните от допитване, проведено от интернетсайтът Closerdiets.com.

Според данните от анкетата, съвременното общество безспорно се дели по признака на теглото. По-голямата част от хората смятат, че богатите са стройни и умни, а бедните страдат от наднормено тегло и не се отличават с особен интелект. От друга страна общественият натиск, който буквално заставя хората да се стремят да изглеждат стройни е толкова силен, че само 6% от анкетираните мъже и жени на средна възраст 31 г. никога не са спазвали диета.

Анкетата показва също, че повечето жени са започнали да спазват диета още на 18-годишна възраст и е изпробвала действието на около 38 различни диети.

Новото изследване, проведено чрез сайта за диети и здравословното хранене, сочи, че дискриминацията на дебелите е обичайно явление, което се потвърждава и от статистиката. Хората, работещи на пълен работен ден и получаващи заплата по-малко от 15 000 британски лири годишно, страдат от наднормено тегло 4 пъти по-често, отколкото тези, чиято заплата е над 35 000 лири годишно.

Офис работниците са 9 пъти по-склонни към наднормено тегло (75%), отколкото тези, които в изследването са наречени “ръководен състав” (8%).

Женската солидарност също е отживелица, се твърди в резултатите. Жените много повече от мъжете са склонни да критикуват фигурата или теглото на останалите – и мъже и жени. 97% от анкетираните от женски пол са признали, че им се е случвало да коментират теглото на някой друг и то с голяма доза критичност п отношение на излишните килограми.

Само 20% от жените признават, че обръщат внимание на лицето на другите представителки на нежния пол, докато първото нещо, което те забелязват в мъжете, е именно лицето.
Ели Оливър, сътрудник на сайта Closerdiets.com, твърди, че “в съвременното общество...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.