zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сънят подобрява паметтаС новите спомени е добре да се преспи, твърдят учени.

4 януари 2007, здраве.bg

Защо децата и подрастващите спят повече от възрастните, а бебетата почти по цяло денонощие? Какви изменения в мозъка предизвиква добрият сън?
Изследователи от медицинския център в Харвард (Beth Israel Deaconess Medical Center - BIDMC) твърдят, че сънят спомага за подобряване на паметта: “С помощта на магниторезонансното сканиране ние установихме кои части от мозъка са активни и кои бездействат по време на сън и по този начин разбрахме ролята на съня за паметта и обучението”, заявява доктор Матю Уокър (Mattew P. Walker), ръководител на групата, в статия в Journal of the American Medical Association.
Новите спомени се формират в мозъка, когато човек непосредствено взаимодейства с информацията, която ще бъде усвоена от него, например научаване на стихотворене наизуст. Но тези спомени са твърде уязвими и за да се съхранят, те трябва да се затвърдят. Този процес на “затвърждаване в паметта” се извършва в резултат на засилване на връзките между мозъчните клетки и области.
Учените са убедени, че с новите спомени трябва да се преспи. Те са провели експеримент, в който на две групи участници е възложена задачата да запомнят последователността от движенията на пръстите, подобни на свирене на пиано. Участниците са се поупражнявали, а след 12 часа са им направили сканиране на мозъка. При половината от тях, които са спали, областите на мозъка ясно са били разделени на повече и по-малко активни, а двигателните им навици са били повишени с 20-30%.
“Това означава, че когато спим, нашите нови спомени буквално се нареждат по местата си“, поясняват изследователите. “Някои от процесите на обучение благодарение на обработката с помощта на съня отчасти преминават на “автоматичен режим”, който не изисква големи разходи от “съзнателните ресурси” на мозъка, когато човек бодърства”.
Специалистите изразяват тревога от засилващата се тенденция за намаляване на продължителността на съня през делничните дни (с опит за наваксване през...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.