zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грипна епидемия се очаква в края на януари



Очаква се най-разпространен да е щамът Уисконсин.

3 януари 2007, дневник.bg
още новини в дневник.bg


Грипната епидемия тази година се очаква да започне в края на януари и началото на февруари. Това съобщи вчера д-р Ангел Кунчев, шеф на епидемиологичния отдел в здравното министерство. Прогнозите са тази зима eпидемията да бъде предизвикана от новия щам "Уисконсин". Той все още не е изолиран у нас, но вече циркулира в Холандия, Норвегия, Франция и Швейцария.
Никъде в Европа обаче епидемията още не е пламнала, затова е трудно да се прогнозира как ще протече, обясни д-р Кунчев. Сега в България всяка седмица се регистрират около 13 хил. нови случая на грип и остри респираторни заболявания. Вече са се появили миналогодишните щамове "Нова Каледония " и "Малайзия", но ситуацията не е тежка. Все още не е късно да се направи имунизация, защото за придобиването на имунитет са необходими 15 дни, подчерта епидемиологът.
Тя може да се извърши с една от трите ваксини - френската "Ваксигрип", холандската "Инфлувак" и швейцарската "Инфлексал", които действат едновременно и срещу трите щама. Специалистите препоръчват възрастните хора над 65 години, хронично болните и децата, които посещават ясли и градини, да се ваксинират. Във всички страни в Европа ваксините за възрастните хора и децата се поемат от здравните фондове, но у нас това все още не е така. Затова експертите припомнят, че съществуват и други начини за предпазване от грип - имуностимулаторите, които са в наличност във всички аптеки.
"Уисконсин" е нов щам, който е регистриран за първи път през 2005 г. Той не е циркулирал в Европа, което означава, че хората не са си изградили имунитет, обясни д-р Кунчев. Клиничната картина на протичане на болестта е сходна на останалите вируси - висока температура, суха кашлица, главоболие, болки в мускулите, общо неразположение. Най-важно, за да се предпази човек, е да избягва контактите с болни. Ако все пак се зарази, добре е да остане 2-3 дни вкъщи и веднага да вземе антивирусни препарати. Ако заболяването продължи повече от 4 дни, задължително трябва да се потърси консултация...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.