zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Продължителните празници може да предизвикат стресПродължителните празници може да предизвикат стрес

Специалистите препоръчват не заседяване вкъщи, а смяна на обстановката.

здраве.bg

Коледните и новогодишните празници са не само радостно общуване с роднини и приятели, пищни трапези и много подаръци, но и стрес, твърдят от Американската асоциация на психолозите.

Жените са в по-голяма степен засегнати от този “празничен стрес”, твърдят специалистите, според които повечето хора не са в състояние да си починат през тези празнични дни и по този начин стресът от старата година се пренася в новата.

Американските специалисти специално са анкетирали 417 жени и 369 мъже и са установили, че около 41% от представителките на слабия пол и 31% от мъжете страдат от стрес, предизвикан именно от празниците, като основните причини за него са недостигът на време, пари, а също така необходимостта да се купят много подаръци за кратко време.

Жените се уморяват повече и изпитват по-голям дискомфорт. За кратко време те трябва да купят на всички подаръци, да измислят развлечение за цялото семейство и приятелите, да приготвят празничните трапези, а всички това оказва силно влияние върху психиката на жените, пише Psychology Today.

Всеки човек търси самостоятелен начин за изход от стреса. Най-разпространеният, но вреден за здравето начин е преяждането и употребата на голямо количество алкохол, а също постоянното излежавате върху дивана пред телевизора. Този вариант за излизане от стреса се практикува от 50% от анкетираните - хората искат да се завият под топлото одеало, да гледат телевизия, да четат, поглъщайки готова храна в огромни количества.

225 от анкетираните търсят утеха у своите приятели, 6% (само жени) посещават салоните за красота, 5% се разхождат и само 3% отиват на работа.

Големите опашки в супермаркетите и задръстванията по улиците само влошават състоянието. Гостоприемството предполага обилна вечеря (а тя се приготвя минимум за 1 ден) и купища мръсни чинии след изпращането на гостите.

Особено тежко се чувстват самотните хора, които нямат с кого да прекарат празника и ударите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.