zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

3982 медикамента в Позитивния лекарствен списък за 2007 г.



21 декември 2006, news.bg
още новини от news.bg


Позитивният лекарствен списък в България за 2007 г. включва 3982 лекарствени продукта или с 354 повече от сегашните, реши правителството по предложение на специализираната комисия към Министерския съвет.
В съответствие с Наредбата за критериите, условията и правилата за включване на лекарствени продукти в Позитивния лекарствен списък, са постъпили 547 заявления за 775 лекарствени продукта.
От тях за включване в позитивния лекарствен списък за 2007 г. кандидатстват 454 лекарствени продукта, а при 321 се отразяват промени.

Комисията е взела решение и прави предложение 104 от заявените лекарствени продукти да не бъдат включени в Позитивния лекарствен списък, като в уведомителни писма са изложени подробно мотивите за отказа.

Позитивният лекарствен списък е списък с лекарства, изготвен по фармакологични групи, със съответните международни непатентни наименования (INN), с разрешените им за употреба дозови форми, с които се задоволяват здравните потребности на населението.

Продуктите се определят за включване съобразно доказателства за качество, ефективност, безопасност и фармако-икономически показатели.

Въз основа на него се определя списъкът на лекарствата, които Националната здравноосигурителна каса заплаща частично или напълно, както и лекарствата за скъпоструващо лечение, осигурявани по реда на Наредба №34 на Министерство на здравеопазването.

Здравното министерство и НЗОК нямат право да заплащат лекарствени продукти, които не присъстват в позитивния лекарствен списък на България.

Позитивният лекарствен списък включва лекарствени продукти, които се прилагат за ефективна профилактика и лечение на заболявания, водещи до висока заболяемост и болестност, заболявания с висок дял на смъртност, неработоспособност и инвалидност, инфекциозни и паразитни заболявания, представляващи значителен риск за общественото здраве, заболявания при деца и бременни, редки заболявания.

Няма заболявания, за които да липсват лекарства в списъка. За всички социалнозначими...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.