zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бюджетът на Здравната каса върви към Конституционния съд



Болниците ще получат 44 млн. лв. от резерва на НЗОК.

21 декември 2006, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Депутати от здравната комисия поискаха президентът Георги Първанов да наложи вето на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2007 г., съобщи доц. Борислав Китов, председател на комисията. Народните представители смятат, че текстовете, които налагат лимити на медицинската дейност, са противоконституционни и ограничават достъпа на гражданите до здравеопазване.
Ако президентът не спре закона, ние ще сезираме Конституционния съд за нарушението в пленарната зала да се гласуват текстове повече от два пъти, допълни Китов. По думите му вече са събрани 55 подписа предимно от опозицията и се чака само указът на държавния глава. Депутатите са поискали преди седмица среща с Първанов, но до този момент нямат отговор от него.
В писмото си те са изложили пет мотива. Подчертано е, че България е с най-малък бюджет за здравеопазване като процент от БВП сред страните в ЕС, че се премахва договарянето, което променя и модела на здравното осигуряване, че са въведени лимити на прегледите при специалист и че текстове от бюджета са гласувани по 2-3 пъти, което нарушава правилника на Народното събрание.
Междувременно от здравната каса съобщиха, че Българският лекарски съюз (БЛС) най-после е внесъл свой проект за Национален рамков договор (НРД) за 2007 г. Това стана два дни преди крайния срок за приключване на преговорите - 22 декември, уточниха от НЗОК. От лекарския съюз обаче контрираха, че са подготвили рамков договор с всички разчети, по които е постигнато споразумение с касата. По този начин е възможно договорът да бъде подписан в срок, коментираха от съсловната организация. Управителният съвет на НЗОК ще се запознае с проекта на лекарския съюз и ще изрази позицията си на днешните преговори, обещаха в сряда от пресцентъра на институцията.
Здравната каса ще отблокира 44 млн. лв. от резерва си за непредвидени и неотложни нужди, стана ясно в сряда. Резервът е 104 млн. лв. и средствата от него могат да се използват с разрешение на управителния съвет на институцията....

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.