zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво показва Националната здравна карта...



По някои показатели сме вече в ЕС, по други - в Третия свят.

18 декември 2006, econ.bg
четете още в econ.bg


... брой на медицинските сестри и лекари, които специализират непривлекателни специалности, като психиатрия, съдебна медицина, анестезиология.
Министърът призна, че дори екипът на неговото министерство е останал изненадан от получените резултати при подготовката на националната здравна карта. Сред тях е информация за легловия фонд в българските болници, който се оказва, че е точно толкова, колкото и средния за ЕС или 5,9 легла на 1000 човека.
Сходен е и броят на болниците в България и средния в ЕС. 3,2-3,3 на 1000 са болниците у нас при 3,3 за ЕС. Проблемът в България е, че болничните заведения не са разпределени равномерно на територията на страната, което се отнася и за разпределението на лекарите. Здравният министър отбеляза, че има регистрирани много общопрактикуващи лекари в страната, но броят им е неравномерно разпределен в 14 района. Кадрите трябва да се разместят така, че да има повече лични лекари в труднодостъпните райони, допълни Гайдарски.
Той посочи, че се очертава тенденция за намаляване на броя на лекарите-психотерапевти и на специалистите по съдебна медицина и анатомия.
Министър Гайдарски каза, че сме единствената страна в Европейския съюз без регистър на лекарите, медицинските сестри и стоматолозите.
Броят на медицинските сестри у нас драстично е намалял, съобщи още Гайдарски, цитиран от БТА. Преди години на един лекар са се падали по три сестри. Сега на един лекар у нас се пада 1,1 медицинска сестра, а това съотношение в Европейския съюз е 3:1.
Според Гайдарски фактът, че продължават да се закриват колежите за медицински сестри е повод за тревога. Той прогнозира, че в скоро време броят на медицинските сестри ще бъде по-малък от този на лекарите.
Здравният министър каза, че е внасял няколко пъти доклад в Министерския съвет с предложение за инвестиране в заплатите на медицинските сестри, но не на всички. Най-ниска средна заплата от 173 лева получават медицинските сестри в домовете за социални грижи и психиатричните заведения, посочи Гайдарски.
Според...

 
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.