zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В сивия сектор на здравеопазването има над 1 млрд. лева!?



Скрито увеличение на здравната вноска е заложено в бюджета на НЗОК.

18 декември 2006, news.bg
още новини от news.bg


Крайно време е да се сложат реални цени на клиничните пътеки. Това обяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Борислав Китов в интервю за БНР.
По думите му в момента съществува нерегламентирано доплащане в сивия сектор на здравеопазването, което достига до 1 200 000 000 лева - сума, която е почти равна на бюджета на здравната каса.
В същото време директорът на Националната здравна каса Румяна Тодорова заяви, че трябва да има увеличение на здравната вноска до 8%. Припомняме, че в момента тя е 6%.
Тодорова изрази надежда подновените преговори с Българския лекарски съюз (БЛС) да доведат до споразумение по Националния рамков договор.
Според Тодорова основният нерешен проблем е свързан с искането на лекарите за прекалено високи цени, които са за сметка на обема на прегледите.
По думите на Тодорова, за да бъдат удовлетворени исканията на лекарите, трябва медицинските дейности да се намалят като брой отчетени случаи, за да могат цените да се качат. Само така няма да се излезе от бюджетната рамка, коментира Тодорова.
Според директора на здравната каса, ако предложението на БЛС бъде прието, бюджетът на касата ще се изчерпи по-рано и пациентите ще имат по-малък достъп до здравна помощ.

В бюджета на Националаната здравно-осигурителна каса за следващата година има скрито увеличение на здравната вноска, заяви в Пловдив председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Борислав Китов.
В приетия на първо четене бюджет на Здравната каса са предвидени ред приходи от 1,182 млд. лв. на базата на 7,5 млн. души, които ползват здравни услуги. Допълнително обаче касата се финансира от с 280 млн. лв. от държавния бюджет, а не от натрупания до момента излишък от 350 млн. лв. от където идва близо 1,5 % допълнителна тежест за работещите, е обяснил доц. Китов.
Касата е заложила преизпълнение на приходите, защото те са на базата на цялото население и не отчитат 1, 2 млн. здравно не осигурени, които си плащат здравната помощ. Крайно недостатъчно...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.