zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Подготвиха екшънплан за здравеопазването през 2007 г.



6 декември 2006, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Той е подготвен от здравното министерство. Готова е и Националната здравна карта, която определя от колко болници имат нужда отделните региони на страната и с колко от тях да сключва договор здравната каса.
Двата документа заедно с коригираната Национална здравна стратегия за 2007 - 2012 г. ще бъдат внесени до 20 декември в Министерския съвет за одобрение, съобщи в понеделник проф. Гайдарски. По този начин ще бъде сложено началото на дългоочакваното преструктуриране в здравния сектор, заяви той.
Стратегията и планът за действие предвиждат през следващата година да започне продажбата на излишните имоти на лечебните заведения, както и да бъдат дадени на концесия диализните центрове и болниците за рехабилитация. Никъде не сме заложили приватизация на болниците, обясни министърът. Той припомни, че губещите здравни заведения ще бъдат преобразувани в болници за долекуване и хосписи. Ще започне и обединяването на структурите в здравеопазването.
Министър Гайдарски откри в понеделник реконструираното отделение по гастроентерологична и онкохирургия на Александровска болница. Това е хирургията, в която и самият той оперира. Ремонтът е на стойност 250 хил. лв., като парите са от бюджета на здравното министерство. След 15 дни ще бъдат открити и новият блок на първа хирургия и урологията. Ако в продължение на десетки години не бяха хвърляни напразно пари, а се даваха по 1 млн. лв. за обновяване на базата, сега щяхме да имаме модерни болници, каза Гайдарски.
Той съобщи, че скоро ще започне ремонтът на Инфекциозната болница в Плевен. За столичната обаче ще се търсят средства от предприсъединителните фондове. Знаете, че там имаше проблеми заради идеята да се строи царската детска болница, припомни Гайдарски. По думите му Инфекциозната болница в София има заделени 1 млн. лв. и той е разрешил на ръководството да прецени какво да направи - ремонт или да ги даде за проект за нова болница. Според министъра за построяването на модерна болница ще са необходими около 20 млн. лв. Следващата...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.