zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се борим с ниското кръвно наляганеГолемите количества кафе не са добро решение на проблема.

5 декември 2006, здраве.bg

Величината на артериалното налягане зависи от много фактори. Статистиката сочи, че повече хора страдат от високо кръвно налягане, но има и такива, при които периодично се наблюдава понижаване на налягането. За такова състояние (хипотония) се говори, когато систоличното налягане не превишава 100, а дистоличното - 60 мм от живачния стълб.
Хипотонията се характеризира с намаляване на тонуса на венозните съдове и на скоростта на циркулация на кръвта, появата на чувство за отпадналост и сънливост.
Съществуват няколко вида хипотония. Професионалната е тази, от която страдат най-вече спортистите и изпълнителите на класически балет.
Намаляването на налягането се отразява върху приспособителните реакции на организма към по-големи натоварвания.
Възрастовата хипотония възниква при деца и тийнейджъри. Временното понижаване на налягането може да се появи в резултат на шум, електромагнитно излъчване или резки промени във времето.
Фармацията предлага средства за борба с това състояние, но те трябва да бъдат задължително предписани от личния лекар или специалист.
Лекарите препоръчват като профилактика на хората, страдащи от хипотония, редовно да използват тонизиращите свойства на контрастния душ и разходките на чист въздух.
Не трябва да се прекалява с кафето като средство за повишаване на кръвното налягане. По-полезни са зеленият чай и този от женшен, а ежедневните сутрешни упражнения по гимнастика ще възстановят тонуса на съдовете, ще ускорят кръвотока и ще нормализират артериалното налягане.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.