zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се храним правилно прeз зимата



Как да се храним правилно прeз зимата

Говеждото месо е добър източник на белтъчини, желязо, цинк и селен.

или какво да ядем по-често през зимните месеци.

dieti.info
четете още в dieti.info


Правилното хранене - изборът на храни и тяхното съчетаване - през зимата често е изпитание. Все пак разнообразието от плодове и зеленчуци е далеч по-малко, отколкото през лятото - или поне на такива, които са естествени за сезона и нашата географска ширина.

През зимата често изпитваме потребност да похапнем нещо сладко и в това няма нищо странно. От сладкото се повишава настроението, тъй като благодарение на него се произвежда голямо количество от хормоните на радостта - ендорфините.

Но зимата всъщност не е подходящият сезон за сладки неща въпреки липсата на пресни плодове и зеленчуци. Необходимо е да обърнем внимание на тези продукти, които ще ни помогнат да се противопоставим на зимните настинки и да се съхраним бодри и енергични.

Вода

Обмяната на веществата не може да се извършва нормално без вода, организмът не се прочиства и натрупва шлака. Обезводняването на организма увеличава шансовете да се простудим. Така, че не забравяйте да пиете повече вода или напитки без кофеин. Въпреки своето желание, изпийте чаша горещ чай.

Кисело мляко

Натуралното кисело мляко, т.е. това в което се съдържат достатъчни количества бифидус есенсис и ацидофилус (т.нар. пробиотици) способства за поддържането на постоянно тегло, здрав стомашно-чревен тракт и силна имунна система. Средно в 100 г обезмаслено кисело мляко се съдържат 100 ккал.

Мюсли

Те са добър източник на витамини и микроелементи, особено на селен и цинк. Препоръчителната порция е 75 г дневно (183 ккал).

Портокали

В един портокал се съдържа дневната норма витамин С. Портокалите са богати и на флавоноиди, които засилват антиоксидантния ефект на витамин С. Те са и най-евтиният зимен източник на аскорбинова киселина (витамин С). Един портокал съдържа 60 ккал. Грейпфрутите и кивито съдържат дори повече от него.

Чесън

В него се съдържа природният “антибиотик” алицин, който помага да се предотвратят усложненията след грип и настинка. Употребата на 1 скилидка...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.