zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гените могат да мутират до смърттаВсе още неизвестни фактори определят кой ще оживее и кой не след тежки травми.

здраве.bg

Някои особености на човешкия организъм все още остават загадка за науката. До момента няма обяснение например защо един човек дълго не може да се оправи след обикновено счупване, а друг спокойно се разхожда с куршум в главата.

Учените отдавна се интересуват от такива феномени и се опитват да разяснят причините им. При някои хора седмица след получаването на сериозни травми, изгаряния или огнестрелни рани се наблюдава необяснимо влошаване на състоянието.

В САЩ са проведени специални изследвания за изучаване на този феномен - защо след тежки травми някои хора оцеляват, а други умират.

Според мнението на учените получените рани могат да изменят гените у пациента по такъв начин, че имунната система започва да разрушава собствения си организъм.

Имунолози от Университета в Рочестър (University of Rochester) са направили анализ на кръвта на пациенти с влошено състояние след проведено успешно лечение и са устновили, че при пострадалите се наблюдават изменения в неколкостотин гени. Ако тази теория бъде окончателно доказана, то специално генно изследване би помогнало с висока точност да се установи за кого получените травми са смъртоносно опасни и кой може да ги преживее с лекота.

Травматолозите от Рочестър смятат, че “оживяването на пациента в определени ситуации зависи само от неговия организъм. Всичко се свежда до това, ще функционира ли нормално повреденият орган или ще откаже да работи”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.