zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Краткотрайният стрес укрепва имунитетаКраткотрайният стрес укрепва имунитета

По-вредно за човека е състоянието на непрекъснато спокойствие, твърдят учени.

здраве.bg

Хората с противоречиви чувства действат по-творчески отколкото хората, които изпитват едноединствено определено чувство, например щастие или тъга. А кратковременният стрес може да влияе положително на организма и дори укрепва неговия имунитет, твърдят изследователи от американския университет във Вашингтон (University of Washington).

Изследователите са направили поредица от експурименти, при които у доброволците са били предизвиквани чувство на радост, тъга, неутрални или смесени чувства, след което са били проведени специални тестове за определяне нивото на творческата мисъл.

Според получените данни от тестовете, “щастливите”, “тъжните” и “неутралните” са постигнали почти еднакви резултати, за разлика от тези, изпитващи противоречиви чувства. Според учените тези хора осъзнават, че се намират в необичайна атмосфера и се опитват да реагират на това, като подсъзнателно развиват творческото си мислене. Именно чувствителността, която разпознава нестандартните ситуации помага да се повиши продуктивността и ефективността на работата.

За специалистите това е още едно доказателство, че за човека е вредно постоянно да пребивава в състояние на пълно спокойствие, а кратковременните прояви на стреса оказват положително влияние върху организма.

Според учените кратковременният стрес активизира “първичната реакция за борба докрай”, развиваща се у човека още от онази епоха, когато се е изправял срещу много повече заплахи за живота си.

Съвсем друго е влиянието върху здравето на постоянния стрес, който има силно негативно влияние не само върху самочувствието, но и върху чисто физическото състояние на тялото.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.