zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Френски хирурзи присадиха бъбрек на дете в



Екипът специалисти ще дойде отново през следващата година.

26 октомври 2006, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Френски хирурзи присадиха в сряда в "Пирогов" бъбрек на 15-годишно момиче. Донор е майката на детето, която се чувства добре след експлантацията на органа, съобщи фенският хирург Пол Мерия.

Това е втората бъбречна трансплантация на дете, която екипът извършва у нас. Първата е направена през декември миналата година.

Четиринадесетгодишното момче, което тогава получи бъбрек от баща си, е в отлично състояние и вече ходи на училище, обясни д-р Димитър Русинов, началник на клиниката по хемодиализа. Още 25 деца очакват трансплантация на бъбрек.

Някои от тях са на диализно лечение повече от 10 години, което не е нормално, подчерта д-р Русинов. Миналата година четири деца са получили нов бъбрек, като три от тях са оперирани в чужбина. Трансплантациите са платени от Фонда за лечение на деца.

Операците са направени по българо-френски проект за развитие на бъбречната трансплантация при децата. Целта е научен обмен между френските болници "Робер Дебре" и "Св. Луис" в Париж и българските "Пирогов" и детската болница "Княгиня Евдокия".

Операцията направи хирургът проф. Алла Ел Гунеми, като екипът включва и анестиолози, нефролози, интензивни и операционни сестри. Проектът се финансира от външното министерство на Франция и от Френската агенция по трансплантации, които поемат разходите на лекарите в България. Присаждането и следоперационното лечение се плащат от института "Пирогов". Френските специалисти не получават хонорар за работата си.

Идеята на проекта е френските медици да предадат на българските лекари 30-годишния си опит в областта на детската трансплантация. Във Франция около 85% от присажданията се правят от трупен донор, но в САЩ 50% са с бъбреци, взети от роднини на пациентите, съобщи нефрологът д-р Ализ Маше. Изследванията през последните години показват, че при присаждане на органи от жив донор резултатите са по-добри, уточни тя. По думите й, ако експлантацията на орган е извършена както трябва, рискът е минимален. Във Франция 90% от трансплантациите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.