zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако искате мазолите да изчезнат, смяняйте обувките



25 октомври 2006, здраве.bg

Мазолите се образуват в резултат на натиска на подметката върху кожата. Специалистите смятат, че благоприятни условия за възникване на мазолите има най-вече в случаите, когато ходилата оказват натиск върху обувката или костите се притискат, а между тях се притиска и кожата.
Специалните меки стелки могат да се окажат доста полезни както в профилактиката на мазолите, така и в борбата за премахването им. Типични места за образуването на мазоли са големият пръст и кутрето на краката. Освен това често загрубяване на кожата се развива на местата на максимален контакт и опора на ходилата. По-рядко мазоли могат да се образуват и между пръстите на краката.
За успешното лечение е необходимо на първо място да се намали натиска върху кожата. Най-лесно това може да стане чрез смяна на обувките - най-ефективният начин за борба с мазолите.
Специалните стелки също са полезни, но само при правилна употреба. Трябва да се отбележи, че именно отстраняването на причината, а не на следствието може да донесе лечебен ефект. Това означава, че изрязването на мазолите и тяхното намазване с кремове и мехлеми могат да бъдат ефективни, но само за кратък период от време.
Ако само се отстраняват мазолите, а не се сменят обувките е наивно да се очаква, че те ще изчезнат. Настина лечението трябва е максимално радикално, но профилактиката е задължително условие, за да не се появи отново проблемът.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хигиена    превенция    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.