zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Евентуална грипна пандемия ще ни завари все така неподготвениСЗО за първи път призна, че се е провалила в опитите си да увеличи производството на ваксини.

24 октомври 2006, здраве.bg

Осем години след първото си предупреждение за евентуална грипна пандемия, предизвикана от вируса на птичия грип, Световната здравна организация (СЗО) чрез свой представител за пръв път призна, че е претърпяла пълен неуспех в опитите си да мотивира производителите на ваксини да увеличат своето производство, съобщава в. Boston Globe.
“И в момента в света годишно се произвеждат около 350 милиона дози ваксина против грип, т.е. почти същото количество като през 1998 г.”, твърдят от СЗО. “Светът е все така неподготвен да посрещне една възможна пандемия”.
Не се е променило и разпределението на дозите между различните държави. Все така САЩ използват почти една трета от световното производство – между 110 и 115 милиона ваксини годишно. Едновременно с това страната е и най-големия инвеститор в изследвания, свързани с противогрипните ваксини – за настоящата година американското правителство е гласувало субсидия от 1 милиард долара.
Цената в различните държави на една доза ваксина против грип се движи средно между 3 и 7 долара.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.