zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с окапването на косата



Как да се справим с окапването на косата

Повече обработка понякога означава и повече рискове, смятат специалистите.

здраве.bg

Всички прически, свързани с повече манипулации - къдрене, боядисване и т.н., както и лошото хранене са основни причини за окапването на косата, твърдят специалистите. Но ако редовно, а не само когато сме в настроение, се грижим за своята коса, можем значително да подобрим нейното състояние.

Съществуват прости методи, които трябва да опитаме, преди да се решим на драстични процедури каквато е присаждането на коса - например масажът, който засилва кръвообращението около фоликулите и по този начин подобрява тяхното хранене.

Препоръчителна е рецептата за сух ежедневен масаж: наведени над ваната енергично разтривайте главата си със суха затоплена хавлиена кърпа. Веднъж седмично ефектът може да се засили като втриваме в косата с кръгови движения леко затоплен зехтин или друго масло.

Маслата могат да се редуват със сока от лук, чесън или лимон - техните биологични компоненти ще заздравят косата. Тя се завива със затоплена хавлиена кърпа и се измива след не по-малко от половин час. Водата не трябва да бъде много гореща, шампоанът и балсамът е по-добре да се използват поотделно, а не “две в едно”. Изсушаването трябва да става без сешоар.

Отделяйте повече време за разресване на косата. По този начин кожната мазнина се разпределя по цялата повърхност на главата и косъмът става по-здрав и с по-силен блясък. Медът, бирата, отварите от коприва, бреза и други растения са не по-малко полезни от фирмените препарати за коса.

За да бъде косата красива и здрава, тя се нуждае от сяра (97% от косата се състои от кератин - вещество, съдържащо сяра). Именно сярата придава блясък и здрав вид, а кожата става по-еластична и жизнеспособна. Много сяра се съдържа в тиквичките, лука, кайсиите, картофите, зелето и малините.

На косата е необходима и храна, богата на белтъчини. Месото, рибата и кашкавалът трябва да се консумират със зеленчуци, които ускоряват разграждането на белтъчините.

При окапване на косата трябва да се ядат и повече ананаси (компотът...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.