zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Над 83 000 души ще останат без здравно-осигурителни права, ако не платят вноските си до края на годината



11 октомври 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


До края на 2005 г. 86 500 души от цялата страна са получили възможност да разсрочат здравно-осигурителните си вноски до края на 2006 г., но до момента 83 000 от тях не плащат редовно задълженията си. Ако хората, получили разсрочване не платят задълженията си до края на годината, те ще загубят здравните си права от началото на 2007 г. и ще трябва да заплащат за здравните услуги, които получават. Това съобщиха от Националната агенция за приходите.
Здравно- осигурителните вноски могат да бъдат платени по няколко начина:
-по банков път по сметките на териториалната дирекция (офис) на Националната агенция за приходите (НАП) по постоянен адрес на клиента. Пълен списък на банковите сметки на НАП има в Интернет на адрес www.nap.bg, както и в офисите на търговските банки. Плащането можа да стане на гишетата на обслужващите НАП банки, както и в произволно избран клон на всяка банка. Плащането по банков път изисква попълването на платежно нареждане (вносна бележка), в която задължително трябва да се попълнят имената на наредителя, неговото ЕГН, банковата сметка на НАП, периода за който се отнася плащането. Важно е при попълването на платежното нареждане да се впише и кодът за вид плащане на здравни вноски – 562822. (вж. образец на попълнено платежно нареждане за здравни вноски като прикачен файл). Примерни образци на платежни нареждания за внасяне на здравни вноски могат да се намерят в Интернет-страницата на НАП www.nap.bg
-по Интернет чрез системата E-pay (www.epay.bg ) или сайта на Националната агенция за приходите www.nap.bg, рубрика “Услуги”. Плащането на здравните вноски по Интернет е значително по-удобно, защото голяма част от изискваната информация се попълва автоматично. Таксата за превод през Интернет е 1 лв., а необходимото време за нареждане на парите- няколко минути. За да платят здравните си вноски по Интернет, клиентите на НАП трябва да имат дебитна или кредитна карта, регистрация в E-pay и да се регистрират в сайта на агенцията за приходите www.nap.bg.
-С пощенски...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.