zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Намериха “липсващото” звено в имунната система на живите организми



6 октомври 2006, здраве.bg

Американски учени твърдят, че са открили “липсващото” звено в развитието на имунната система на живите организми, се съобщава в статия, публикувана в новия брой на списание Nature.
Учените от няколко американски университети са определили звеното между най-простите имунни системи при рибите и по-развитите имунни системи при човека и другите бозайници. В имунната система на последните бета-клетките произвеждат антитела за борба с инфекциите. При рибите същите тези клетки директно участват във фагоцитозата - процеса, който позволява да се унищожават микробите.
“Изучавайки бета-клетките на рибите, ние открихме, че те активно атакуват и унищожават вредните тела”, заявява ръководителят на изследването проф. Ориол Сание. Според него, направеното откритие е важно не само за определяне на развитието на имунната система, но и за дефиниране ролята на бета-клетките при бозайниците и може да даде съвсем нова посока в разработването на методи и медикаменти за стимулиране и лечение на имунната система.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.