zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Инфарктът и инсултът могат да се предотвратят2 октомври 2006, здраве.bg

Според последните данни на Световната здравна организация през 2005 г. 17 милиона души по света са починали от инфаркт или инсулт, като 80% от тези случаи са в страните с ниско или средно ниво на доходите (включително България).
До 80% от преждевременните инфаркти и инсулти могат да бъдат предотвратени, смятат експертите на СЗО. Основни мерки на профилактиката са правилното хранене, редовната физическа активност и въздържанието от употреба на тютюн. Спазването на тези мерки не само води до намаляване вероятността от инфаркт и инсулт, но и способства за профилактиката на диабета от втори тип, хроничните респираторни заболявания и някои видове рак.

Правилното хранене: за поддържането на здрава сърдечно-съдове система огромно значение има балансираното хранене, включващо голямо количество плодове и зеленчуци, пълнозърнени храни, месо без мазнини и ограничена употреба на сол и захар.
Редовната физическа активност: за поддържането на здравословното състояние на сърдечно-съдовата система е необходима редовна физическа активност, поне по 30 минути всеки ден. Физическата активност в продължение на 1 час няколко пъти седмично способства за поддържането на здравословно тегло.
Въздържанието от употреба на тютюн: никотинът в цигарите, пурите и лулите е вреден за здравето, като пасивното пушене е също толкова опасно. Добрата новина за пушачите е, че рискът от развитието на инсулт или инфаркт започва рязко да намалява веднага след отказването на този вреден навик и след 1 година може да намалее с 50%.

За успешното намаляване на риска от тези заболявания на хората са необходими разнообразни, евтини и полезни хранителни продукти, наличие на пешеходни и велосипедни алеи, зони за непушачи на обществени места, твърдят още специалистите от СЗО в своя доклад.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.