zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ние и нашите предразсъдъциНие и нашите предразсъдъци

здраве.bg

... материални ценности.

Принадлежността към всеки социален слой се характеризира с определен брой вещи. Ако си важен шеф, не можеш да пътуваш с метрото и да ядеш кисело мляко за обяд, задължително трябва да караш скъпа кола и с часове да се измъчваш в задръстванията по улиците и да се храниш в скъпи ресторанти с други хора на твоето ниво, дори храната да не ти допада особено.

На производителите разбира се им е изгодно да битува убеждението, че всяка качествена вещ трябва да е скъпа. За да се противопоставим на този предрасъдък трябва да осъзнаем, че това всъщност е много относително и променливо, и в днешно време все по-бързо “последният писък на цивилизацията и технологиите” става демоде.

Причина 4: Страхът.

Особено когато става дума за здравето, процъфвяват най-устойчивите заблуди. В основата на страха за собственото здраве логично стои инстинктът за самосъхранение и затова всеки човек са стреми да избегне болката и се надява на чудеса при оздравяването. Съществува мнение, че да се лекуваш с билки е безопасно и приятно, защото “това не е “химия”, която да убива черния дроб и бъбреците! Всичко природно е богато на витамини и минерали.”

Но е достатъчно да си спомним за “безвредните” растения като конопа, попадийката и свинските ягоди за да се усъмним в това твърдение. Разпространяването на мита за чудодейните свойства на всички билки е изгодно от две гледни точки - на народните лечители и на пациентите, които не желаят да понасят болката от инжекциите или да харчат пари за лекарства (в случая да се говори за цена е доста безсмислено, защото е далеч по-логично медикаментите да се определят като действащи или не).

Причина 5: Липсата на достоверна информация.

Човек не винаги разполага с възможност да провери фактите. Преди например се е смятало, че Земята е плоска и лежи върху 3 кита. Доказателството, че тя е кръгла, автоматично прехвърли версията за 3-те кита в графа предразсъдъци. Версията, че жената не е чисто създание и е поддържана...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.