zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ние и нашите предразсъдъциНие и нашите предразсъдъци

здраве.bg

Жената с дете на практика не може да се омъжи, безплатното лечение не може да бъде качествено, а предметите и уредите чуждо производство са по-скъпи, но по-добри. Тези и много други неписани закони властват във всички сфери на нашия живот. И когато се сблъскаме с обратните примери, много се учудваме и ги смятаме за изключение от правилата. Името на тези правила всъщност е... предразсъдъци.

Предразсъдъците, предубежденията, стереотипите всъщност са чужди съждения, които ние често приемаме за верни без да ги подлагаме на проверка. Първо, защото те звучат правдоподобно. И второ, защото ги чуваме не вежнъж или два пъти през своя живот, започваме да ги приемаме като продукт на т.нар. колективна народна мъдрост и не се замисляме каква е причината за появата на един или друг предразсъдък.

Причина 1: Мързи ни да мислим самостоятелно.

Сънят на разума никога не води до нищо хубаво. Тези, които мислят, са малцинство. Сред хората от определен тип съществува например поверието, че колкото по-внушителен е носът на мъжа, толкова по-голям е размерът на неговото достойнство. Ако те бяха си направили труда да прочетат някоя медицинска статия по този въпрос...!

Причина 2: Снобизъм.

Навикът да се смятаме за по-добри от определена социална група също ражда неизкореними предубеждения. Това е снобският подход към определени хора, най-често непознати. Ако си бизнесмен, значи си крадец, ако си вземаш всички изпити като че ли без усилие, значи си си платил, ако работиш в чужбина, значи миеш чинии. Според психолозите тези снобски стереотипи могат да се разрушат най-лесно ако съдбата те накара да попаднеш в групата от хора, които толкова много презираш.

Причина 3: Старанията на специалистите по маркетинг и производителите на продукти за масова употреба.

Още един генератор на предразсъдъци често са производителите на продуктите за масова употреба. Първосигнални лозунги като “Вие заслужавате това!” или “За истинските мъже!” създават определена система на...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.