zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да избегнем алергията от различните козметични средства



Как да избегнем алергията от различните козметични средства

9 съвета за всеки.

24 септември 2006, здраве.bg

Проявите на алергия са доста специфични при различните хора. Именно това прави и прогнозирането и лечението им по-трудни, отколкото други заболявания. Въпреки това могат да бъдат посочени някои правила, които биха намалили вероятността от появата на алергични реакции.

1. Винаги внимателно прочитайте анотацията към съответния козметичен продукт и правилата за неговата употреба. Ако използвате маска за лице нпаример, не я оставяйте върху кожата по-дълго време от препоръчаното.

2. Проверявайте новите за вас козметични средства за алергична реакция, нанасяйки част от тях върху свивката на лакътя. Ако след 24 часа не откриете никакви признаци на алергия, значи средството е безвредно за вас.

3. Не сменяйте често козметиката, а използвайте вече познатата ви, за която знаете, че не предизвиква алергия.

4. Когато купувате козметика за кожата, предпочитайте една и съща серия или марка, а не смесвайте различни. Реакцията на кожата на такъв “козметичен коктейл” не може да бъде предсказана.

5. Не използвайте за “домашна козметика” такива плодове или зеленчуци, които предизвикват у вас алергия, когато ги приемате по време на хранене.

6. Използвайте козметика с по-прост състав, с по-малко консерванти, оцветители, ароматични компоненти и други вещества, които са потенциални алергени.

7. По време на болест или при умора, когато защитните функции на организма са намалени, не използвайте нова непозната казметика.

8. Винаги обръщайте внимание на срока на годност. Козметичните средства с просрочен срок може да предизвикат сериозни заболявания на кожата. Колкото по-малко консерванти се съдържат в тях, толкова техният “живот” е по-кратък. Спиралата за мигли например не трябва да се използва повече от 3-4 месеца.

9. При повишена чувствителност на кожата на главата към боите за коса, отдайте предпочитанията си на бои с натурални оцветители.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.