zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Инфарктите и инсултите у нас намаляватВъпреки това страната остава на едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания.

20 септември 2006, Dnevnik.bg
още новини от Dnevnik.bg


През последните две години инсултите и инфарктите намаляват, съобщи във вторник проф. Младен Григоров, ръководител на клиниката по кардиология във Втора градска болница в София. През 2005 г. са регистрирани 47 960 случая на мозъчен удар, което е с 519 по-малко, отколкото през предходната година. Сърдечен удар са получили 12 506 души, или със 700 по-малко, отколкото през 2004 г. Данните са на Министерството на здравеопазването и бяха огласени във връзка със Световния ден на сърцето, който се отбелязва на 24 септември.

Въпреки положителната тенденция България запазва едно от водещите места по сърдечно-съдови заболявания в Европа, припомни професорът. Запазва се и високата смъртност, която е 15.2% при инсултите и 12.3% при инфарктите. Добрата новина е, че все по-често се използва интервенционалната кардиология, отчете доц. Юлия Джонгова, шеф на клиника в "Св. Екатерина". Това е най-модерният начин за отпушване на кръвоносните съдове. При него те се разширяват, като се вкарват балонче или протеза през бедрената артерия. Докато през 2002 г. са направени общо 4 хил. такива интервенции, през 2005 г. те вече са над 16 хил.

Кардиолозите се обявяват против лицензионния режим в здравеопазването. Според тях той създава условия за корупция. Не може да се иска лиценз от лекар, за да прави ехокардиография или електрокардиография, при положение че тези изследвания се правят от медицински сестри в САЩ, заяви проф. Младенов.

Лилия Спасова

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.