zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кои са слабите места в здравето на ученика



15 септември 2006, здраве.bg

Най-често децата в училищна възраст страдат от заболявания на опорно-двигателния апарат (от нарушения на стойката до сколиоза и кифоза). С нарушения в стойката завършват училище 80% от учениците и причините за това са 12-годишното седене в неправилна поза и недостатъчното физическо натоварване.
Ако детето има проблеми със стойката, родителите трябва да търсят не по-рядко от веднъж на 6 месеца помощта на лекар-ортопед. Най-опасната възраст за гръбнака е “първокласната”, т.е. около 7 години и тинейджърската - 12-15 години (периодът на половото съзряване). Именно през тези периоди децата най-често получават сколиоза.
Вторият проблем са очите. Учениците трябва да посещават офталмолог задължително поне веднъж годишно, за предпочитане е преди началото на учебната година. През миналата учебна година детето може да не се е нуждаело от очила, но през тази те да са задължителни. Добре е също на децата да се дават витамини и добавки, полезни за очите, например съдържащи такива съдържащи лутеин, зеаксантин, боровинки.
Трябва да се обръща нужното внимание и на стомаха на детето. Гастритът е най-често срещаното стомашно-чревно заболяване в ученическата възраст. Затова е препоръчително учениците да имат специален режим на хранене - поне 4-5 пъти дневно. Закуската трябва да бъде топла и питателна, а вечерята да се състои от лесно усвояващи се продукти като зеленчуци и млечни изделия. По възможност, докато са в училище децата трябва да се хранят не само със сандвичи, но и с топли храни.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    деца    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.