zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нощните кошмари са показател за реален проблем



Нощните кошмари са показател за реален проблем

Тревожният сън е сигнал за някакво лично безпокойство у човека.

Лошите сънища винаги свидетелстват за наличието на безпокойство.

здраве.bg

... тук се крие в личните преживявания.

Най-сложната категория на тревожни сънища е постстресовото разстройство на съня. То възниква след преживяно тежко събитие. В съня изплуват картини на реални произшествия, които силно поразяват психиката.

Има и нощни кошмари, които са следствие от някаква болест, например депресия. Причината тук е по-дълбока и сложна и с този страх човек обикновено не може да се пребори без помощта на психотерапевт.

Съвсем не е задължително да прибягваме до сънотворни, за да се избавим от тези “мини-филми на ужасите”. На първо място трябва да се опитаме да възстановим събитията, предшестващи появата на кошмара. Някои дори записват или рисуват своите сънища. Във всички случаи обаче трябва да се съсредоточим върху страха си и да потърсим това, което ни безпокои.

Не трябва да се забравят и простите правила - да се спазва дневен режим, да се предпазваме от конфликти, да обръщаме внимание на обстановката около нас преди сън. Не е желателно да се правят физически упражнения преди лягане, да се слуша висока музика или да се употребява тежка храна. Вечерната разходка на чист въздух създава не само позитивни емоции, но и предизвика приятни сънища.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.