zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нощните кошмари са показател за реален проблем



Нощните кошмари са показател за реален проблем

Тревожният сън е сигнал за някакво лично безпокойство у човека.

Лошите сънища винаги свидетелстват за наличието на безпокойство.

здраве.bg

Напълно разбираемо е защо хората се страхуват от лошите сънища. Те се запомнят много лесно и оставят неприятно усещане през целия ден. За 1 нощ човек може да сънува няколко сънища, най-различни. Колко ярък и емоционален ще бъде сънят зависи от т.н. фази на съня, в които се намира човек по време на сънуването.

Особено значими са две фази: фазата на бързия и фазата на бавния сън.

По време на втория мозъкът почти не работи. Обмяната на веществата е минимална, дишането забавено и дълбоко. Събудените в това състояние хора рядко помнят сънищата си.

Преходът от бавен към бърз сън е ясно определен. По време на бързия сън очите под затворените клепачи извършват активни движения, почти като в периода на бодърстване. Дишането е често и с прекъсвания. Мозъкът изразходва толкова енергия, колкото и през деня. Кошмарите се сънуват именно през тази фаза. Десет минути след бързия сън човек може да се събуди, запомнил съня и да се премести в бавната фаза.

За една нощ човек преживява около 6 цикъла сънища, всеки от които може да продължи до 2 часа.

Някои хора вярват, че лошият сън задължително предвещава неприятности. В действителност това не е точно така. Тревожният сън е сигнал за някакво лично безпокойство у човека. Това може да бъде емоционално преживяване, свързано с неразрешен проблем, тревоги, предизвикани от очакването на някакви промени.

Преместване в нов дом, изпит, смяна на работното място, нови отношения, проблеми в семейството - всичко това може да стане причина за неприятните сънища.

Голямата умора и претоварване също могат да предизвикат такъв сън.

Събуждайки се след неприятен сън, човек изпитва напълно реално чувство за страх. В психиатрията тези сънища се отнасят към раздела “битови”.
Има и други категории, които могат да бъдат съпроводени с викове или плач. От подобен сън човек може и да не се събуди, а събудил се - не го помни.

Особено значение имам и повтарящите се сънища. Често може да се чуе оплакването: ”Мъчи ме един и същи кошмар”. Проблемът...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.