zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

2000 жени ще бъдат прегледани безплатно за рак на гърдата



При 1% от изследваните жени се открива раково образувание.

4 септември 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


В Малко Търново се постави началото на проекта “Профилактичен онкологичен скриниг за рак на гърдата, чрез мамографски изследвания с мобилен мамограф”. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова на пресконференция днес, предаде репортер на Агенция "Фокус". При реализирането на проекта всяка жена, която пожелае, ще може да се изследва безплатно в мобилния мамограф, представен от Националния онкологичен медицински център. Министър Масларова съобщи, че цената на прегледа е 21.79 лв., но средствата били осигурени от дарители.
В Малко Търново подвижният мамограф ще остане до осми септември. До края на месеца той ще посети още няколко населени места в област Бургас. От 11 до 12 септември ще бъде в Царево, на 14 и 15 септември ще посети село Рудник., на 18 и 22 септември ще бъде в Айтос. От 25 до 29 септември мамографът ще бъде в Карнобат. Следващият месец пък било предвидено подвижният мамограф да замине за област Търговище. Жителите от Омуртаг, Антоново, Попово и Опака, ще могат да се възползват от безплатните прегледи за рак на гърдата.
Социалният министър коментира , че в рамките на този месец се очаквало да бъдат прегледани около 500 жени. До края на годината щели да бъдат прегледани около две хиляди жени.
Министър Масларова обеща, че Демократичният съюз на жените и Националният онкологичен медицински център ще направят всичко възможно мобилният мамограф да обиколи колкото се може повече отдалечени райони в страната.
“Ракът на млечната жлеза е лечим, но когато се хване на време”, посочи социалният министър. Мобилният мамограф ще бъде разположен на достъпни и централни места в населените места, през които ще мине, каза още Емилия Масларова.
Доц.-д-р Петранка Троянова, управител на Националния онкологичен медицински център - София съобщи, че по последни данни през 2003 година новооткритите жени с рак на гърдата са били 3580. От тях над 1500 са починали. Доц. Троянова коментира, че...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.