zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За добра памет – по-малко телевизия и повече книги



За добра памет – по-малко телевизия и повече книги

Мозъкът се нуждае от всекидневни тренировки, твърдят австралийски учени.

здраве.bg

За да съхраните паметта си и да запазите нейната “еластичност”, гледайте по-малко телевизия и четете повече книги, съветват учени от Университета на Куинсленд (University of Queensland).

Данните от проведеното от тях мащабно проучване National Memory Test показват, че четенето на книги и най-вече художествена литература запазва и подобрява паметта за разлика от гледането на телевизия.

“Като цяло свойствата на паметта се определят от доброто здраве, правилното хранене и активният начин на живот”, казва ръководителят на проекта проф. Нанси Пахана.

В хода на изследването, при което са събрани данни за навиците на над 30 хиляди души, е станало ясно, че гледането на телевизия е определящ фактор за качеството на паметта.

“Телевизията в повечето случаи предполага пасивност”, твърди Пахана, “а това има негативно влияние върху паметта на човек. За разлика от това, четенето на книги изисква активност от мозъка и по този начин той получава нужната му всекидневна доза тренинг.”

Все пак специалистите уточняват, че някои телевизионни предавания също имат положителен ефект върху човешката памет, но препоръчват като цяло стоенето пред телевизора да се ограничава до 1 час дневно.

Други фактори, влияещи негативно върху паметта, според експертите са алкохолът, стресът, депресията и недостатъчния сън, отбелязват австралийските изследователи.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.