zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стомашно-чревни разстройства



(гастроентерити).

17 декември 2005, здраве.bg

... и херпес симплекс вирусът могат да са причина за инфекциозен гастроентерит при силно намален имунитет, например при СПИН.

Бактериалните гастроентерити
се развиват вследствие бактериална инфекция.
Те могат да се разпространят както по хранителен, така и по контактно-битов път. Някои бактерии, попаднали в хранителни продукти ­ месо, месни продукти, мляко, млечни продукти, яйца, се размножават и отделят отровни вещества ­ токсини. Благоприятни фактори за това са съхранение при стайна температура (особено над 20° С), неспазване на лична хигиена. При прием на заразена храна, след минути до няколко часа (4­6), настъпват прояви на гастроентерит. Те се наричат още хранителни токсикоинфекции.
Причинители са различни видове бактерии: стафилококи, салмонела, клостридии, шигели, ешерихия коли и др. В България най-често се срещат първите два.
При стафилококова токсикоинфекция заразяването на хранителните продукти става от персонал, работещ с тях ­ здрави носители на стафилококи в носоглътката, или от боледуващи от вид стафилококова инфекция ­ гнойна ангина, пневмония, хрема, рани по ръцете. Симптомите се проявяват бурно минути или няколко часа след заразяването, но около 12 часа по-късно спонтанно преминават.
При кърмачета, деца и възрастни заболяването протича значително по-тежко.

Салмонелна инфекция
Естествен “резервоар” са и дивите и домашните животни, които са здрави носители и отделят бактериите чрез екскретите си. Друг източник може да бъде човек ­ здрав заразоносител или болен.
Такава инфекция може да възникне и при приемане на кремове, сладолед, пасти и др., приготвени от сурови яйца, както и на животински продукти, недостатъчно термично обработени. Салмонелозата може да се прояви както като изолиран случай, така и да засегне по-голяма група от хора (т.нар. епидемичен взрив). Инкубационният период е над 6 часа. Гастроентеритните прояви са с различна сила (често при изхождане може да има примес на слуз). В по-тежките случаи може да се стигне до обезводняване...

 
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    хранене и диети    превенция    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.