zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стомашно-чревни разстройства



(гастроентерити).

17 декември 2005, здраве.bg

... до обезводняване, прояви и усложнения в други органи ­ бял дроб, сърце, стави. В най-тежките случаи се развива шоково състояние.
Част от преболедувалите салмонелна инфекция остават заразоносители!­ т.е. вече са излекувани, нямат прояви на гастроенетерит, но в стомашно-чревния им тракт има живи причинители и те могат да се източник на заразяване на други индивиди.

Колиентерити
Esherichia coli (Ешерихия коли) е нормален обитател на чревния тракт, но някои щамове причиняват заболявания ­ напр. колиентерити, ентероколити ­ засягане на тънко и дебело черво, възпаление на бъбреците, белите дробове и др.
Колиентеритите се развиват най-често при кърмачета (бързо се стига до обезводняване), но се срещат и при по-големи деца и възрастни.
Т.нар. “диария на туристите” е също вид колиентерит, характерен за времето на престой в друга страна (по-често в топлите райони) или няколко дни след завръщане. Той се дължи на факта, че пътуващите са уязвими от патогенни щамове, към които нямат придобит имунитет (за разлика от местните жители). В някои случаи заболяването може да протече по-тежко и по-продължително.

Чревна кампилобактериоза
В западните страни тя е на второ място по честота и има лятно-есенна сезонност. Резервоар са птици, диви и домашни животни (особено свинете).

Шигелози (бактериална дизентерия)
Тя е масово срещана в развиващите се страни (за разлика от развитите), като основна причина е ниската санитарна култура. У нас заболеваемостта все още е висока, особено в детските колективи. Сезонността на заболяването все повече преминава от лятно-есенна в целогодишна.
Характерни са проявите на ентероколит ­ спазми, куркане на червата, болки в корема, многократни диарични изхождания с примес на кръв.
Заболяването може да хронифицира ­ т.е. проявите му могат да продължат над две седмици, понякога и месеци.
Диагностицирането на острите стомашночревни разстройства се осъществява въз основа на оплакванията, клинично изследване от лекаря, микробиологични тестове, серологични...

 
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    хранене и диети    превенция    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.