zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рожденият ден е опасен празник



Той създава стрес, който влияе негативно на здравето, особено при по-възрастните хора, твърдят специалисти.

1 август 2006, здраве.bg

Инфаркти, инсулти и исхемични атаки се случват с възрастните хора на техните рождени дни много по-често, отколкото през останалите дни, установиха учени, цитирани от Би Би Си.
Густаво Сапоник (Gustavo Saponik) и неговите колеги от университета в Торонто (University of Toronto) провериха хипотезата, че допълнителният стрес, с който човек се сблъсква в празнични дни, може да доведе до инфаркт или инсулт. Те анализираха данните за пациенти в отделенията за спешна помощ на 188 лечебни учреждения от април 2002 до март 2004 г.
Повече от 24 000 пациенти са постъпили с инсулти, над 16 000 - с транзиторни исхемични атаки (ТИА) и около 29 000 с инфаркти на миокарда. Средната възраст на пациентите съответно е 74, 72,5 и 68 години. Всички тези заболявания възникват по-често на рождения ден, отколкото в обикновените дни или по време на други празници, твърдят канадските учени. Вероятността от инфаркт на рождения ден е с 27% по-висока, като особено повишен е този риск при хората, страдащи от високо кръвно налягане.
Учените смятат, че рожденият ден е психосоциален стрес, който води до допълнително емоционално и физическо натоварване.
Другите спешни медицински ситуации, например пристъпи на астма, апандисит, травми на главата не се случват по-често на рождените дни в сравнение с другите дни.
Учените препоръчват на рождениците в по-напреднала възраст да избягват злоупотребата с алкохол, преяждането, голямото физическо натоварване и да не пропускат на рождения ден приемането на обичайните си лекарства.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.