zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В София ще бъде открит геномен център



25 юли 2006, Агенция Фокус
още по темата


В София през ноември ще бъде открит геномен център в “Токуда болница София”. Това съобщи проф. Владимир Овчаров, ректор на Медицинския университет в София, предаде репортер на Агенция "Фокус".
В Министерството на здравеопазването е сключен договор между медицинския университет в София, изследователски център “Рикен” и “Токуда болница София” за построяването на геномния център. В него ще се събират ДНК-материали, за да бъдат подпомогнати научните изследвания и по-специално изследванията в областта на раковите заболявания и тяхната превенция.
Геномният център в София ще бъде филиал на ДНК банка в Япония -“Biobank Japan”. Международният проект струва 1 млрд. долара и стартира през 2003 година в Япония под ръководството на проф. Накамура. Изследванията в областта на гените целят индивидуализиране на лечението при всеки отделен човек. Според проф. Накамура с този проект ще се постигне: повече ефективност при използването на медикаменти при раково болните, намаляване на неблагоприятните реакции от лечението, намаляване на ненужни медицински разходи и ще се развие нова диагностика.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.