zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хранителна алергия или непоносимост към храната



Хранителна алергия или непоносимост към храната

Не всяка реакция на тялото към храната е признак за алергия.

здраве.bg

Всички, страдащи от алергия към различни видове храна, знаят какво представлява това заболяване. Има обаче много случаи, в които организмът реагира зле и на продукти, към които нямаме алергия. Именно това се нарича хранителна непоносимост. Тя не само влошава здравословното състояние и настроението, но води и до затлъстяване и задържане в тялото с токсини.

“Лошите” продукти могат да се определят чрез специален анализ на кръвта. На негова основа може да се изготви и списък с препоръчителните храни. Освен че по този начин се подобрява здравето като цяло, спазването на хранителния режим в повечето случаи води и до намаляване на наднорменото тегло.

“Класическата” хранителна алергия има следните външни белези: обрив по кожата, сълзене в очите, сърбеж, астматично дишане. Но от толкова резки реакции към съдържащата се в млякото лактоза или към други продукти например страдат не повече от 2% от хората.

Именно благодарение на очевидността на алергичната реакция нейните биологични механизми са добре познати и са разработени надеждни методи за откриването на антигени.

Много по-сложен е проблемът с хранителната непоносимост, от която страда около 90% от населението най-вече в страните, преживели “промишлената революция”. Непознаването на този проблем води до развитието на хронични заболявания, нервни разстройства и наднормено тегло. Много хора се опитват да се преборят с тези последствия, но не осъзнават, че коренът на проблема се крие именно в храната.

Как се развива хранителната непоносимост?

Изядената храна се разгражда на съставни части: въглехидратите - на захари, мазнините - на мастни киселини и глицерин, белтъчините - на аминокиселини. Всички те постъпват в кръвта.

С годините, под влияние на стреса и болестите, организмът започва да изпитва недостиг на ферменти, отговарящи за разграждането на някои съставки на храната. Освен това в него проникват и не напълно разградени макромолекули храна, които се разнасят към всички органи и тъкани. Имунната...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.