Newcastle University), съобщи Би Би Си."> Newcastle" />
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Женският организъм може да изработва сперма?!Британски учени доказаха, че това е напълно възможно в лабораторни условия.

19 юли 2006, здраве.bg

Поразителното откритие е на учени от Университета в Нюкасъл (Newcastle University), съобщи Би Би Си. След неколкогодишни изследвания те са доказали, че женският организъм е способен самостоятелно да изработват сперма чрез превръщане на стволови клетки.
Предполага се, че, благодарение на нови научни разработки, в бъдеще ще се появят още възможности за лечение на мъжкото безплодие, както и дори тази на пръв поглед фантастична възможност - женският организъм сам да произвежда сперма.
Изследователите смятат, че това особено ще помогне на двойките - лесбийки в осъществяване на желанието им да си имат собствено дете, което генетически ще бъде копие на своите “родители”.
Клетките на животинските ембриони, които са използвани при експериментите, са били изолирани от самия ембрион и са били отглеждани в лабораторни условия, за да се отделят спермообразуващите стволови клетки, които после са били поставяни в съответната яйцеклетка.
Учените смятат, че откритието ще помогне изобщо за по-доброто разбиране на биологичните процеси на производство на сперма, което ще даде в бъдеще най-вече нови възможности за лечението на мъжете с дефектна сперма.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.